Родни фирми са изправени пред фалит заради санкциите срещу Русия

Родни фирми са заплашени от скорошен фалит заради Русия. Индустриалците Васил Василев и Васил Велев прогнозираха, че има сериозна опасност наши производители и компании да бъдат изправени пред банкрут заради санкциите, които от Европейския съюз наложиха срещу Русия.

[caption id="attachment_418732" align="alignright" width="300"]Родни фирми могат да фалират заради санкциите срещу Русия Родни фирми могат да фалират заради санкциите срещу Русия[/caption]

В интервю за вестник "Преса" двамата са категорични, че макар и не пряко, тези санкции ще засегнат сериозно икономиката на България. Много от продуктите, произвеждани в ЕС, на които вече е забранен износ в Русия, ще бъдат пласирани в страни от Съюза, при това на изключително ниски цени. Което, на практика означава, че и България ще бъде наводнена от евтини чуждестранни продукции като френско масло, свинско месо от Дания, сирена от Холандия, а също и гръцки плодове и зеленчуци.

Това ще постави голяма част родни фирми на ръба на оцеляването, тъй като и без това и в момента много от българските производители едвам издържат на конкуренцията на субсидираните европейски стоки, които се внасят свободно в страната ни. Васил Велев, който е и председател на Асоциацията на индустриалния капитал, предупреди, че пораженията върху икономиката на България от санкциите на ЕС срещу Русия тепърва ще се усещат, предават от БЛИЦ.