Наводнения и градушки очакват голяма част от България през нощта

Наводнения може да удавят страната тази нощ. От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че на много места в България се очакват валежи, придружени от гръмотевици, най-вече в планинските райони на страната.

[caption id="attachment_418643" align="alignright" width="300"]Опасност от наводнения тази нощ Опасност от наводнения тази нощ[/caption]

Има сериозна вероятност нивата на реките да се повишат внезапно, което да доведе до преливане и наводнения. Очакванията са да паднат валежи до 25 литра на квадратен метър. Сред най-рисковите реки са Ропотамо, Дяволска, Китенска, Средецка и Резовска, както и долното течение на реките Тунджа, Марица и Арда. Валежите ще продължат и утре, като се очакват да бъдат по-краткотрайни, между 3 и 10 литра на квадрат в различните части на страната.

Заради валежите и високите нива на влажност в почвата, от екоминистерството предупреждават за повишен риск от внезапни наводнения. И съветват хората да бъдат особено внимателни, най-вече в случай, че живеят близо до река или друг воден източник, предават от ПИК.