Съдбата на КТБ ще стане ясна най-рано октомври месец

Президентът Росен Плевнелиев заяви в интервю за "Ройтерс", че съдбата на КТБ ще стане ясна най-рано през месец октомври. Той каза, че в момента не могат да бъдат предприети каквито и да било действия относно случващото се в КТБ, тъй като становището за състоянието на банката ще излезе след като одиторите приключат работата си.

Държавният глава посочи, че едва след като станат ясно цифрите за състоянието на КТБ могат да бъдат взето мерки съответно за спасяването й или обявяването й в несъстоятелност. Той каза, че от БНБ зависи дали банката ще затвори врати или ще бъде направен опит за стабилизирането.

[caption id="attachment_418486" align="alignright" width="300"]КТБ Съдбата на КТБ става ясна след изборите[/caption]

Президентът заяви, че ще подкрепи националния надзор в действията му. Той допълни, че спасяването на КТБ ще струва на държавата 2 милиарда лева. Росен Плевнелиев каза, че нито едно правителство в момента не може да направи каквото и да било за решаването на казуса на КТБ. Той допълни, че ситуацията с тази банка е по-специфична, но въпреки това заплаха за останалите банки и банковата система като цяло в страната ни не съществува, пише ПИК.

Според държавният глава, смяната на правителството води до забавяне на разрешаването на казуса КТБ. До 8 август банката, собственост на Цветан Василев, трябва да изплати облигациите с падеж началото на август месец. Това едва ли ще се случи. Има вероятност облигационерите са предприемат законови действия срещу КТБ, допълни президентът.