Искров бил принуден да излъже за КТБ

Финансистът Владимир Каролев заяви в ефира на TV7, че шефът на БНБ Иван Искров е излъгал за КТБ.

Владимир Каролев бе гост в предаването „Добро утро, България” по TV7. той обяви, че обявявайки, че КТБ ще отвори отново врати на 21 юли, шефът на БНБ Иван Искров е бил абсолютно наясно, че това няма как да се случи. Каролев е на мнение, че обявената от Иван Искров дата за отварянето на КТБ, му е била наложена от политически лидери. Шефът на БНБ му казал това в разговор по телефона, Искров не посочил имена.

[caption id="attachment_418397" align="alignright" width="300"]Каролев твърди, че Искров е бил принуден да излъже за КТБ Каролев твърди, че Искров е бил принуден да излъже за КТБ[/caption]

Владимир Каролев уточни, че „всички” са се събрали и са взели решение, че КТБ трябва да отвори врати за месец. Финансистът определи това като огромна PR грешка на шефа на БНБ Иван Искров. В края на разговора Владимир Каролев заяви, че според него има пазарно решение за КТБ. В такъв случай обаче сценариите за няколкото милиарда, които трябва да бъдат извадени от държавния бюджет, за да отидат в КТБ, са теоретични, пише Блиц.

Припомняме, че вчера шефът на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян заяви в ефира на bTV, че вероятността КТБ изобщо да не отвори отново врати е много голяма. Той обаче успокои вложителите, че депозитите в КТБ, които са гарантирани, ще бъдат изплатени. Левон Хампарцумян обаче посочи, че това няма да стане в рамките на 20 дни, както бе обявено, тъй като българското законодателство има условие за изплащането на депозитите и то е банката (в случая КТБ) да бъде обявена в несъстоятелност. За момента това още не се е случило с КТБ. Хампарцумян посочи, че този въпрос ще бъде изяснен, когато излязат одиторските доклади, припомняйки, че това ще се случи през септември.

В заключение Левон Хампарцумян посочи, че дори и КТБ никога да не отвори врати, депозитите ще бъдат изплатени, тъй като са защитени, пише pik.bg