Мария Пиргова и Антоанета Цонева спориха за броя на протестиращите

Лют спор между Антоанета Цонева и Мария Пиргова разтърси телевизионния ефир по-рано днес.

Ябълката на раздора между политолога Мария Пиргова и Антоанета Цонева от "Протестна мрежа" се оказа броят на протестиращите срещу кабинета „Орешарски”, който вече остана в историята. Антоанета Цонева бе категорична, че правителството на Пламен Орешарски е паднало именно заради протеста. Нейната опонентка Мария Пиргова обаче я контрира, че хората, които излязоха на протестите по улици и площади, са били едва една малка част от обществото.

[caption id="attachment_418389" align="alignright" width="300"]Мария Пиргова и Антоанета Цонева спориха за броя на протестиращите Мария Пиргова и Антоанета Цонева спориха за броя на протестиращите[/caption]

Видимо разгневена на опонентката си, Антоанета Цонева я попита дали е била на контрапротеста. На свой ред Мария Пиргова отговори, че не е била лично на контрапротеста, но го е подкрепяла. Как обаче не стана ясно. Антоанета Цонева изтъкна, че се е запознала със служебния премиер Георги Близнашки по време на протеста. Тя подчерта, че най-лошото в цялата тази ситуация е, че от протестите до подаването на оставка на кабинета „Орешарски” така и не се е случил диалог между властта и протестиращите. Антоанета Цонева бе категорична, че тази власт трябва да си тръгне и да бъде направено демонтиране на модела и това никой не го отрича – нито от БСП, нито от ДПС.

Представителката на „Протестна мрежа” заключи, че в този смисъл протестиращият човек е потвърдил правотата си за всичко, което се случи през тази една година и неговият дневен ред бе признат за дневен ред на представителите на политическия живот в страната. Политологът Мария Пиргова пък на свой ред отговори, че служебното правителство на Георги Близнашки е административен отговор, на който не трябва да се гледа толкоз политически, колкото обществото се опитва. Тя допълни, че е повече от ясно, че то е изградено от хора, които би трябвало да са равно отдалечени от политическите партии. Мария Пиргова бе категорична, че най-важната задача на обществото и политиците е да не позволят на Бойко Борисов отново да се върне на власт, пише Блиц.