Георги Близнашки е бивш наблюдател в Европейския парламент и депутат в 40-то Народно събрание

Георги Близнашки ще бъде министър-председател на България в следващите месеци, докато не бъдат проведени предсрочни избори. Кой обаче е новият премиер на страната? Георги Близнашки е роден в софийското село Скравена, завършил е Ангийската езикова гимназия и след това Софийския университет със специалност Право.

[caption id="attachment_418251" align="alignright" width="300"]Георги Близнашки Георги Близнашки[/caption]

Той е сред най-активните академици в страната, преподава юридически дисциплини за бакалаври и магистри в няколко университета - НБУ, Софийски, Варненски свободен, ЮЗУ Неофит Рилски в Благоевград.

В началото на 90-те години Георги Близнашки заема постовете експерт към Националната кръгла маса, а също и експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание. Новият служебен премиер е бил народен представител в 36-то и 40-то Народно събрание от квотата на Коалиция за България. Именно обвързаността му с вече бившите управляващи предизвика не малко дебати при номинацията му за служебен министър председател, предават от "24 часа".

Освен това Георги Близнашки е бил и наблюдател в Европейския парламент за периода 2005-2006 година. През 2007 става депутат в Европарламента, а също и член на Комисията за защита на потребителите. От февруари 2014 е начело на Инициативния комитет за провеждане на референдум за реформата за изборите.