Президентът обяви състава на служебното правителство

Служебното правителство вече е факт.

В Гербовата зала, държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че служебното правителство е избрано след редица консултации и преговори. Той бе категоричен, че служебното правителство ще работи по националните приоритети и ще е надпартийно. Росен Плевнелиев подчерта, че бездействието по време на криза е пагубно за страната ни и изрази надежда, че новото правителство ще се справи с тежката ситуация, в която се намира България.

[caption id="attachment_418243" align="alignright" width="300"]Президентът обяви състава на служебното правителство Президентът обяви състава на служебното правителство[/caption]

Президентът се е спрял на схемата с четирима вицепремиери. Както бе обявено и по-рано премиер в новото правителство ще е проф. Георги Близнашки. Още отсега фокусът на новия кабинет е насочен към наводненията, които застигнаха Северозападна България. Плевнелиев уточни, че служебното правителство ще направи ревизия на бюджета и допълни, че кабинетът „Близнашки” ще излъчи Кристалина Георгиева за кандидат за еврокомисар. Четиримата вицепремиери в служебното правителство ще са Екатерина Захариева, която е шеф на президентския кабинет, Илиана Цанова, Йордан Христосков и Христо Иванов.

През следващите 60 дни, Министерството на вътрешните работи ще бъде под ръководството на Йордан Бакалов. Финансовото министерство ще бъде оглавено от Румен Порожанов. Постът министър на външните работи се заема от Даниел Митов. Министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство ще е Деяна Костадинова. Николина Ангелакова пък е новият министър на транспорта. Спортното министерство през следващите два месеца ще бъде оглавено от Евгения Раданова, която е най-успелият български спортист на зимни олимпиади. Тя има три отличия и е единствената, взела участие на зимни и летни олимпийски игри. Велизар Шаламанов е новият министър на отбраната. Образователното министерство ще бъде ръководено от политоложката Румяна Коларова, която е секретар на държавния глава по връзки с гражданското общество.

Едно от най-горещите министерства – здравното, ще бъде оглавено от Мирослав Ненков.