Нови наводнения ни застигат в сряда и четвъртък

Опасност от нова порция наводнения заплашва страната.

Шокът в Мизия, който пострада от апокалиптичните наводнения преди броени дни вече е на път да отмине, но сега хората са изправени пред нови притеснения – тревожат се за насъщния. Запасите от хляб и вода са към края си. Поради тази причина от БЧК отправиха апел за помощ.

От социалното министерство пък обявиха, че ще подпомогнат пострадалите от последните наводнения със сумата от 325 лева, отбелязва на страниците си вестник „Стандарт”.

[caption id="attachment_418217" align="alignright" width="300"]Нови наводнения ни застигат в сряда и четвъртък Нови наводнения ни застигат в сряда и четвъртък[/caption]

На апела за помощ се отзоваха и от АЕЦ „Козлодуй”, обявявайки готовност да настанят пострадалите от апокалиптичните наводнения хора в работническото си общежитие. От там вече са изпратили и тонове питейна вода. През целия вчерашен ден представители на спасителните екипи прекарваха хората с лодки до домовете им, пострадали от наводненията. Те вземаха основно дрехи за децата или пък лекарства и отново се връщаха в базовите лагери.

Жестоките наводнения оставиха стотици къщи под вода. Хората разказват през сълзи, че остават на улицата, а в същото време съществува реална опасност оцелелите да останат гладни. От БЧК-Мизия заявиха, че количествата от хляб и храна са почти изчерпани, намалява и количеството на бутилираната вода. Нивото на река Скът вече бавно започва да се понижава. Специалисти разкриха, че през вчерашния ден то е спаднало със 70 сантиметра. Височината на водния стълб обаче остава 1.70 м. Кметът Виолин Крушовенски твърди, че вълната е била висока 2.7 метра и подчертава, че такава не е имало от един век насам.

Екоминистърът в оставка Станислав Анастасов предупреди, че опасността не е отминала нацяло и има опасност от нова вълна утре и в четвъртък. За момента не е открита втора жертва на апокалиптичните наводнения, които застигнаха района на Мизия и околностите. За щастие до момента не е потвърден и слухът, че е бил открит трупът на възрастна жена, пише Блиц.