Росен Плевнелиев е изправен пред сериозна дилема

На държавния глава Росен Плевнелиев се пада нелеката задача да определи министрите в служебния кабинет. До последно той прави промени. Въпреки, че вече се състоя формална дискусия за избора на нови министри, Росен Плевнелиев е изправен пред сериозна дилема и рокадите на върха на властта продължават с пълна сила.

Очаква се днес в 11,00 часа Росен Плевнелиев да излезе с окончателния списък с имената на наследниците на правителството, което подаде оставка.

[caption id="attachment_418204" align="alignright" width="300"]Росен Плевнелиев Днес Росен Плевнелиев ще обяви имената на новите министри[/caption]

Росен Плевнелиев се придържа към приетата структура на управление от предишното Народно събрание. Министерствата на икономиката и енергетиката ще бъдат оглавени от един министър. Допуска се назначаването на министри в служебното правителство, които нямат портфейл. Такъв е случаят с Димитър Димитров.

В служебното правителство ще има трима вицепремиери. Едно от имената, спрягани за този пост е на Екатерина Захариева. Освен тази длъжност тя ще се заеме и поста на икономически министър. Правосъдието ще бъде оглавено от Христо Иванов.

Екатериан Захариева е една от възможните кандидатури и за премиерския пост. Новите министри вече са се срещнали с предшествениците си и са обсъдили положението в отделните ведомства. Новото правителство няма да тегли други заеми. Това стана ясно след като ГЕРБ оттегли предложението и то не беше разгледано.

За поста на транспортен министър се спряга съветничката на Росен Плевнелиев - Николина Николова. Тя е един от евентуалните кандидати и за регионален министър.

Държавният глава Росен Плевнелиев реши да отхвърли кандидатурата на Евдокия Манева за екоминистър, с цел да не предизвика нова вълна от зелени протести, пише ПИК.