Менда Стоянова от ГЕРБ алармира, че са заложени три бомби за новия кабинет

От ГЕРБ изненадващо се отказаха от едно от своите предложения, свързани със служебното правителство.

ГЕРБ оттегли изненадващо онази част от поправките, в която предложиха служебното правителство да има право да тегли заеми. Това стана ясно по-рано днес по време на заседанието на бюджетната комисия в Народното събрание. Припомняме, че народни представители от ГЕРБ внесоха искането си преди второто четене на законопроекта за актуализация на бюджета. Това желание бе на държавния глава Росен Плевнелиев, който трябва да обяви състава на служебния кабинет в сряда (6 август).

[caption id="attachment_418132" align="alignright" width="300"]Изненадващото решение на ГЕРБ остава загадка за момента Изненадващото решение на ГЕРБ остава загадка за момента[/caption]

Днес обаче бюджетната комисия изненадващо не обсъди и не гласува текстовете на ГЕРБ. След края на заседанието на бюджетната комисия, председателят й Йордан Цонев от ДПС обяви пред представителите на медиите защо това не се е случило. Той обясни лаконично, че от ГЕРБ са изтеглили предложението си и затова не е влязло в дневния ред. На този етап обаче все още не е ясно защо от партията на Бойко Борисов се отказват толкоз изненадващо от идеята си и дали изненадващият отказ е съгласуван с президента Росен Плевнелиев.

Менда Стоянова от ГЕРБ пък алармира, че на служебното правителство вече са заложени три бомби. Едната от тях е гласуваната актуализация на бюджета на Здравната каса н размер на 225 милиона лева, но на практика няма да има пари за заплати. В същото време в края на 2014 година бюджетът на МВР трябва да бъде лишен от 95 милиона лева. Менда Стоянова алармира още, че в момента са заложени 50 милиона лева за бедствия и аварии с ясното съзнание, че ще са необходими поне 3-4 пъти повече средства.

Вместо, дефицитът да бъде увеличен, казват, че средствата ще дойдат от програмите по енергетика, допълва народния представител от ГЕРБ. Тя недоумява как от една нула могат да дойдат пари. Третата бомба заложена пред новия кабинет е свързана с текстовете за гарантиране на влоговете, в които е посочено, че на 21 август трябва да бъдат изплатени всички влогове. На практика това означава, че те трябва да бъдат изплатени преди края на одита, пише pik.bg.