Брюксел не може да ни наложи санкции заради КТБ

Гласувайте за статията
Депозитите в КТБ до 100 хил. евро се връщат след фалит на трезора

Брюксел не може да наложи санкции на страната ни за това, че не изплаща гарантираните депозити до 100 хиляди евро от КТБ – разкриват пред „Преса” експерти. Повод даде писмо от Европейската комисия, в което се настоява за бързо връщане на парите и се цитира директива, според която това трябва да стане до 20 дни след като се установи, че банката не може да плаща – отбелязва изданието.
„Законът ни е в съответствие с европравилата. Според него гарантирани депозити се плащат след обявяването на фалит на КТБ” – коментират пред изданието източници от БНБ. „Няма как да се връщат влоговете от банка, която не е в несъстоятелност. Не може да има и глоби” – заяви зам.-министърът на финансите в оставка Людмила Елкова.

КТБ

В КТБ одитът все още не е приключил

„Това са кьорфишеци, имаме си закон” – отсече и финансистът Емил Хърсев.
„Никъде не прочетох да става дума за санкции за България. В евродирективите има неща, които сме длъжни да изпълняваме, и такива, за които националните органи решават дали да вземат съответните мерки. Може би става дума за това, но трябва да се запозная по-детайлно” – коментира пред изданието Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България.
Корпоративна търговска банка (КТБ) затвори врати на 20 юни, оттогава в нея тече одит.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар