Йордан Цонев е категоричен, че банковата тайна на КТБ трябва да падне

Депутатът Йордан Цонев, който е член на бюджетната комисия в парламента, е категоричен, че досиетата в КТБ трябва да бъдат отворени. Той счита, че банковата тайна трябва да стане обществено достояние и всички досиета да бъдат отворени.

Йордан Цонев предложи депозитите на вложителите в КТБ да бъдат изплатени до 20 август. Той подчерта, че става въпрос само за гарантираните влогове, които са в размер до 100 000 евро.

[caption id="attachment_418093" align="alignright" width="300"]КТБ Йордан Цонев предложи падането на кредитната тайна на КТБ[/caption]

Депутатът допълни, че депозитите следва да бъдат изплатени до 20 дни след отнемането лиценза на банките, според промените, които той предлага. Той каза още, че ако финансовата институция (в случая КТБ) бъде поставена под специален надзор, но без да бъде отнет лиценза й, това предполага изплащане на влоговете на клиентите й до 60 дни след поставянето й под надзор. Това означава, че клиентите на КТБ трябва да получат парите си до 20 август.

Йордан Цонев предложи парите на лицата, заемащи държавни постове да бъдат изплатени в случай, че те се съгласят досиетата им да бъдат отворени. Той уточни, че става въпрос за възстановяване на сумиет до 100 000 евро.

Йордан Цонев допълни, че в такъв случай клиенти на КТБ като Иван Костов и Вежди Рашидов ще трябва да се съгласят влоговете им да станат публично достояние, ако искат да им бъдат възстановени гарантираните части от тях.

Предложението на Йордан Цонев за падането на банковата тайна на КТБ не беше прието с възторг от депутатите на БСП и ДПС. Предстои с него да бъдат запознати и депутатите от ГЕРБ и вероятно това ще даде друга насока при разглеждането на текстовете за падането на банковата тайна и отваряне на досиетата в КТБ, пише ПИК.