Това лято ще бъде едно от най-запомнящите се за Цветан Василев

По всичко личи, че лято 2014 ще бъде едно от най-горещите и незабравими лета за банкера Цветан Василев.

За съжаление обаче мажоритарният собственик на КТБ няма да запомни този летен сезон с нещо приятно, дори напротив. Цветан Василев е стъпил върху потъващи пясъци и в съвсем скоро време ще може да види слънцето сами при положение, че попадне в килия с прозорци. Позовавайки се на собствени източници, Информационна агенция „ПИК” твърди, че част от осемте човека, които изпратиха писмо до обвинител номер едно Сотир Цацаров, вече са дали показания пред магистратите.

[caption id="attachment_418096" align="alignright" width="300"]Това лято ще бъде едно от най-запомнящите се за Цветан Василев Това лято ще бъде едно от най-запомнящите се за Цветан Василев[/caption]

Всички те са потвърдили пред разследващите скандалната схема на престъплението, която бе описана в писмото. От показанията става ясно, че именно Цветан Василев е бил човекът, който е наредил отпускането на кредити на обща стойност 3.5 млрд. лв. на свои кухи фирми. Всички тези фирми са се водили собственост на служители в банката на Цветан Василев – КТБ. Освен това свидетелите са посочили, че като управители и членове на управителните съвети са били записани над 200 човека в общо 120-те дружества, чиито реален собственик е бил Цветан Василев.

Всеки един от тези отпуснати кредити от КТБ, са били одобрявани лично от Цветан Василев, както и лицата, които представляват дружествата-кредитополучатели, подписвали договорите, предоставени им от банката, без да имат представа какви са целите и начините, по които ще бъдат изразходвани кредитите, посочват още свидетелите. Така реално мажоритарният собственик на КТБ играел ролята на длъжностно лице и на краен получател на кредитите, се подчертава в сигнала, изпратен до прокуратурата. Осемте човека, които са се подписали под писмото поясняват, че са били поставени в безизходица и не са наясно как ще бъдат обслужвани тези кредити.

Двама от подписалите се под писмото вече са свидетели на държавното обвинение. Новите свидетелски показания придават солидарност на твърденията на други двама ключови свидетели – сочения за дясната ръка на Цветан Василев – Бизер Лазов и Теодора Танева, пише pik.bg.