Климатът ще продължава да ни изненадва и през следващите години

Климатът на планетата се изменил сериозно, което няма как да не окаже влияние и върху България. През следващите години страната ни ще бъде подложена на екстремни метеорологични явления, нетипични за нашите ширини. Това прогнозира специалистът доцент Георги Корчев, който заема поста директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

[caption id="attachment_418006" align="alignright" width="300"]Климатът се променя Климатът се променя[/caption]

Доцент Корчев разкри, че необичайно обилните валежи, които буквално удавиха страната в последните месеци, ще продължат да ни тормозят още поне няколко години. "Все по-често ще има интензивни валежи и гръмотевични бури, климатът се мени", категоричен е специалистът. За успокоение на гражданите обаче той изтъкна, че подобни екстремни природни явления могат да бъдат прогнозирани с помощта на радио-локационна информация.

Доцентът разкри, че няма как да се направи прогноза в твърде дългосрочен план дали подобни валежи и бури ще станат обичайни за страната или в един момент ще престанат. За тази промяна обаче са виновни климатичните промени в световен мащаб, предават от ПИК.