Боян Петров се извиси на страховития връх К2

Боян Петров се извиси на страховития връх К2
5 (100%) 1 vote
Боян Петров стана първият българин, покорил К2 – най-трудния връх в света

Българинът Боян Петров записа името си в славната история на родния ни алпинизъм. Спортистът, който по професия е биоспелеолог (наука, която изучава пещерите), покори втория по височина врък в света К2, висок 8611 метра. Новината съобщи Януш Майер за специализиран сайт. Полякът е поддържал връзка по сателитен телефон със свои сънародници, също стипили на купола. Според него българинът се е качил и веднага е започнал спускане надолу, като е подминал височинния лагер на 7800 м. Заедно с 41-годишния българин победа над най-сложния за изкачване връх са постигнали още Марчин Качкан и Януш Голомб.

Боян Петров К2

Боян Петров покори К2

Постижението на Боян Петров е изключително – той е първия българин с успех над К2. Преди това родните алпинисти наричаха този връх непобедимия. Героят беше близо до покоряването му през 2005 г., но беше принуден да се откаже заради снежна буря.
През 2010 г. в подножието на снежния гигант К2 загина Петър Унджиев, който пробва самостоятелно качване. Подвигът на Боян Петров не се изчерпва само с К2, през този сезон той стана първия роден катерач, стъпил на Канчендзьонга (8586 м.), а след това и на Броуд Пик (8051 м.). Във визитката му присъства и успешен опит на Гашербрум1 (8068). През 2004 искаше да стане част от нашата експедиция на Еверест, но не беше допуснат, защото страда от диабет. По-късно той доказа, че за него това не е болест и може да контролира състоянието си.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар