Спряганият за служебен премиер Георги Близнашки е дългогодишен деец на БСП

В началото на 90-те години на миналия век Георги Близнашки ръководеше градската организация на БСП в столицата. Бил е и член на Висшия й съвет. Като представител на Коалиция за България през 2007-2007 г. е бил български наблюдател в Европейския парламент. Георги Близнашки бе номиниран от социалистите и за президент на изборите през 2011 г. Тогава кандидат на левицата за държавен глава стана Ивайло Калфин. През 2012 г. той напуска Националния съвет на БСП, въпреки че наскоро е преизбран в него. Подава оставка, защото не е съгласен с партийната линия. „Не желая повече да нося отговорност за чужди грехове” – заявява тогава професорът по конституционно право. Според него най-големият грях на Столетницата в годините на прехода е, че хора от партията са участвали в разкрабването на държавата, а не им е потърсена отговорност за каквото и да било.

[caption id="attachment_417986" align="alignleft" width="300"]Георги Близнашки Георги Близнашки се отрече от червените[/caption]

В протестите от февруари 2013 г., а и по-късно той поведе нескрита война с бившите си другари от БСП. Заради тези демонстрации на 7 март, 2014 г. националният съвет на партията прекратява членството му в нея. Георги Близнашки се самоопределя като социалдемократ и като „човек на каузата, който никога не се е ръководил от кариеристични подбуди”. Професорът определя кабинета „Орешарски”, като конфузно правителство. „Не напразно и външни наблюдатели го определяха като марионетно правителство” – смята 58-годишният Георги Близнашки. Той счита, че намерението на президента Росен Плевнелиев да го назначи за служебен премиер може би отговаря на обществените очаквания.