Георги Близнашки би бил вторият професор премиер на страната след покойния вече Любен Беров

Професорът по конституционно право Георги Близнашки стана едно от водещите лица на протестите срещу кабинета „Орешарски” – пише „Преса”. Той хвърли и много усилия, когато оглави комитета за събиране на подписка за референдум за промени в избирателната ни система, иницииран от президента Росен Плевнелиев. Проф. Георги Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в Скравена, Ботевградско. Завършва право в юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1982 г. и остава като преподавател във факултета. През 2003 г. защитава дисертация на тема „Постоянните комисии на Народното събрание” и получава докторска научна степен. През 2009 г. става преподавател по конституционно право. Освен в Софийския университет той води лекции и в Благоевград, Варна и Нов български университет. Негов студент е и настоящият лидер на БСП Михаил Миков.

[caption id="attachment_417981" align="alignleft" width="300"]Георги Близнашки Георги Близнашки спряган за служебен премиер[/caption]

Иначе Георги Близнашки е дългогодишен деец на БСП, като напуска партията през 2012 г. Жената на Георги Близнашки – Поля е от Плевен. Запознават се на изложба в Пловдив. Женят се в Смолян в присъствието на тогавашния варненски митрополит Кирил. По-късно им се ражда дъщеря Вела, кръстена на майката на професора. За любим свой български държавник Георги Близнашки счита Петка Каравелов (1843-1903), два пъти министър-председател на страната. За него той е написал и книга. Ако бъде назначен за служебен премиер, проф. Георги Близнашки би могъл да създаде условия за по-добър старт на следващия кабинет – коментира изданието.