Богинята Бастет дарява здраве

Гласувайте за статията
Местните хора свързват Градище с Бастет

Много хора вярват, че Бастет е погребана в Странджа планина.
Говори се, че в тази част на Странджа дори не е имало турци по време на робството. През 1925 г. братя Шкорпил правят проучвания на целия култов комплект, който обхваща Градище и Мишкова нива, както и на стотици долмени в района. Местни легенди разказват, че руснаци изнесли в огромни сандъци, натоварени на волски каруци, редица артефакти от района. Други пък разказват, че не руснаците, а нацистите ограбили култовия комплекс.
Племенницата на Ванга Красимира Стоянова си спомня как един мъж донесъл карта със странни знаци, изписани върху кожа. Приличали на съзвездие, на схема, на загадка. И попитал дали ще намери гроба на Бастет. Тогава Ванга потвърдила, но предупредила да не вадят това знание от недрата на планината, защото човечеството още не било готово.

Бастет

Бастет била жена котка

„Ще ви разочаровам, но истината е, че в местността Градище няма нито гроб, нито гробница на Бастет. Тази история бе измислена от иманярите след 1989 г., за да оправдаят безобразията, които извършиха – взривиха крепостта, която е част от култовия комплекс на Мишкова нива” – споделя тракологът проф. Валерия Фол.
В нощта срещу 5 май на връх Градище се събират най-запалените любители на мистериите. Смята се, че тогава се показва изображението на жената котка Бастет, което през 1981 г. видели участниците в експедицията, и така се ужасили, че се разбягали.
Бастет е сред най-почитаните божества в древен Египет. Смятана е за дъщеря на бога на слънцето Ра.
Днес отляво на огромната дупка всеки може да се помоли на Бастет за здраве, да остави монета, гривна, шнола или медальон.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар