Общо 23 точки на смъртта ни дебнат по родните пътища

23 точки на смъртта дебнат шофьорите по родните пътища.

Вероятно тръгвайки на път всеки един от вас си казва, че на него не може да му се случи нищо лошо, тъй като считате себе си за добри шофьори. Факт е обаче, че тези точки на смъртта са взели много жертви до момента и за съжаление ще продължат да взимат и още. Специалисти подчертават, че най-сериозна опасност крие двупосочното движение.

[caption id="attachment_417655" align="alignright" width="300"]Общо 23 точки на смъртта ни дебнат по родните пътища Общо 23 точки на смъртта ни дебнат по родните пътища[/caption]

Вестник „Телеграф” отбелязва на страниците си, че пътните отсечки на територията на страната, които взимат най-много жертви са 23 на брой, позовавайки се на черната статистика на КАТ. Освен обичайно натоварените пътни артерии в черната класация влизат и участъци от второкласни, третокласни и общински пътни мрежи. Там положението е най-страшно, тъй като движението е двупосочно и често се практикуват рискови изпреварвания. Първо място в списъка с 23-те точки на смъртта заема пътя към Гърция – Е79 в участъка през Кресненското дефиле. На второ място в челната класация е участъкът на морето между Слънчев бряг и Обзор, а на трето – пътят до село Венец в област Бургас.

Изключително коварен участък за шофьорите е и пътят между Ахелой и Поморие и разклона за Равда. През зимния сезон пък най-много пътнотранспортни произшествия стават в участъка от Костинброд до Берковица. Заради честите пътни злополуки някои от пътищата, влизащи в 23-те точки на смъртта се наричат „шосето на смъртта” като отсечката Пловдив – Смолян например. Тя е един от най-натоварените участъци в България, тъй като е единствената връзка между двата града, както и към КПП Златоград и южната ни съседка Гърция в този район.

Пътят Превала – Пампорово също е включен в списъка с опасните отсечки. Често пъти опасните завои стават причина за тежки катастрофи. Не по-различно е и положението на пътя Благоевград – Банско. Рекордьор по кървави инциденти в списъка с 23-те точки на смъртта в северната част на страната е пътят между Русе и Бяла, пише Блиц.