Морето влезе в капана на мъртво вълнение

Спасители от родното Черноморие алармират, че през следващите няколко дни морето крие сериозни опасности.

Опасността е породена от факта, че Черно море влиза в капана на мъртво вълнение. Според спасителите през следващите дни морето крие най-големи опасности за летуващите. Мъртвото вълнение е факт от началото на седмицата, подчертават те. По принцип течението се появява винаги в последните дни на юли и началото на август. Специалистите препоръчват да бъдем особено бдителни по отношение на собствената си безопасност, съобщи bTV.

[caption id="attachment_417644" align="alignright" width="300"]Морето влезе в капана на мъртво вълнение Морето влезе в капана на мъртво вълнение[/caption]

Въпреки ежегодната черна хроника, туристите продължават да пренебрегват с лека ръка забраната да влизат в морето. Бившият спасител Никола Иванов разкрива, че вече влиза във водата само колкото да се намокри. Преди четири десетилетия обаче той се е грижел за живота на хиляди летовници в Созопол. Той подчертава, че слоганът е много опасно течение в морето, от което човек трудно би могъл да се спаси. Тъй като е отдолу, почти е невъзможно да са отскубнеш от него, ако те хване, подчертава Иванов. Действащият спасител Ники Белев пък разказва, че две жени с бастуни влезли в морето на отсеченото точно когато имало мъртво вълнение. Вълна бутнала една от тях и тя паднала. Ако Белев не я бил забелязал навреме, за да й помогне е щяла да се нагълта с вода и това можеше да й струва живота.

Макар и днес флагът да не позволява къпане, морето е пълно с хора, които с лека ръка пренебрегват забраната, рискувайки живота си. Всички те са категорични, че сами носят отговорност за живота си и за този на децата им. Дали обаче ще продължат да твърдят същото, ако стане някаква беля? Спасителите са категорични, че това е най-опасното време през летния сезон, в което морето взима най-много жертви. Ако все пак не искате да вземете под внимание съветите на спасителя, доверете се на опита си, съветва Иванов. Спасителите изразиха надежда, че в скоро време ще разполагат и с по-добра техника, пише pik.bg.