Скандалът с КТБ удря бизнеса у нас

Скандалът с КТБ се разраства все повече. Потърпевши от това са не само хиляди български граждани, но и стотици фирми. Собствениците на фирми, които са обезпечили кредитите си с депозити в КТБ алармират за капана, в които са попаднали.

Преди няколко дни засегнатите фирми са получили писма от агенция "Митници". в които ги уведомяват, че трябва да предоставят нови банкови обезпечения, съгласно Закона за акцизите и данъчните складове. В писмата пише, че това се налага заради създалата се ситуация в КТБ и по-специално факта, че банката на Цветан Василев в момента е поставена под надзор от националната банка.

[caption id="attachment_417629" align="alignright" width="300"]КТБ Скандалът с КТБ удря бизнеса[/caption]

Агенция "Митници" уточнява, че предоставените гаранции за кредитно обезпечение са невалидни, тъй като в момента са стопирани всякакви финансови операции със средствата, намиращи се в КТБ.

Писмата са подписани от служител на агенцията на име Лъчезар Кръстев. Ултиматумът, който митниците поставят на стотици български фирми, на практика означава, че съдбата им е заложена на карта заради случващото се в КТБ.

В отговор потърпевшите от тази машинация получават и друго писмо, в което агенцията им съобщава, че ако незабавно не предоставят други гаранции, лицензът им ще бъде отнет. В писмото се уточнява, че гаранцията може да бъде във вид на депозит или влог в банкова институция, различна от КТБ, пише ПИК.