Руската ВТБ влиза в черния списък на ЕС

Руската ВТБ влиза в черния списък на ЕС
5 (100%) 1 vote

Руската ВТБ е един от собствениците на КТБ

Руската ВТБ влиза в черния списък на Европейския съюз. Финансовата институция ще бъде санкционирана от съюза заради ролята на Русия в трагичните събития, разиграли се на територията на Украйна. Списъкът ще бъде официално обявен утре, сряда, а освен руската ВТБ в него влиза Сбербанк, друга руска държавна банка.

Руската ВТБ влиза в черния списък на ЕС

Руската ВТБ влиза в черния списък на ЕС

Както знаете, руската ВТБ е един от собствениците на родната КТБ, като контролира близо 10% от акциите й. Очаква се обаче този дял да претърпи национализация от страна на България след ликвидирането на банката. КТБ обаче далеч не е единствената българска компания, в която руската ВТБ има дял. Банковата група на Русия придоби участие и в Булгартабак, както и в оператора Виваком.

Санкцията срещу финансовата институция е свързана с намеренията на Европейския съюз да изолира определени дружества в Русия, а също и руски физически лица и да не им позволява да оперират на европейските финансови пазари. По този начин от Европа се надяват да осъществят по-сериозен натиск над президента на Русия Владимир Путин, за да не може той да финансира водената от него политика, научиха от Агенция ПИК.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар