Руската ВТБ е един от собствениците на КТБ

Руската ВТБ влиза в черния списък на Европейския съюз. Финансовата институция ще бъде санкционирана от съюза заради ролята на Русия в трагичните събития, разиграли се на територията на Украйна. Списъкът ще бъде официално обявен утре, сряда, а освен руската ВТБ в него влиза Сбербанк, друга руска държавна банка.

[caption id="attachment_417555" align="alignright" width="300"]Руската ВТБ влиза в черния списък на ЕС Руската ВТБ влиза в черния списък на ЕС[/caption]

Както знаете, руската ВТБ е един от собствениците на родната КТБ, като контролира близо 10% от акциите й. Очаква се обаче този дял да претърпи национализация от страна на България след ликвидирането на банката. КТБ обаче далеч не е единствената българска компания, в която руската ВТБ има дял. Банковата група на Русия придоби участие и в Булгартабак, както и в оператора Виваком.

Санкцията срещу финансовата институция е свързана с намеренията на Европейския съюз да изолира определени дружества в Русия, а също и руски физически лица и да не им позволява да оперират на европейските финансови пазари. По този начин от Европа се надяват да осъществят по-сериозен натиск над президента на Русия Владимир Путин, за да не може той да финансира водената от него политика, научиха от Агенция ПИК.