Коледната ваканция на учениците ще бъде съкратена с 4 дни

Коледната ваканция на учениците ще бъде съкратена през новата учебна година.

Това става ясно от проекта на постановление, подписано от образователния министър в оставка Анелия Клисарова, информира actualno.com. Коледната ваканция на учениците ще бъде съкратена с четири дни. През новата учебна година вместо да ползват 16-дневна ваканция по Коледа, те ще почиват 12 дни – от 24 декември до 4 януари. За справка, миналогодишната коледна ваканция бе от 21 декември до 5 януари.

[caption id="attachment_417513" align="alignright" width="300"]Коледната ваканция на учениците ще бъде съкратена с 4 дни Коледната ваканция на учениците ще бъде съкратена с 4 дни[/caption]

Незнайно защо обаче тази година просветния министър в оставка Анелия Клисарова е решила, че коледната ваканция на учениците е прекалено дълга и това влияе негативно върху нормалния учебен процес. Съгласно наредбата всеки един от двата срока трябва да има поне по 90 учебни дни. От образователното министерство подчертават, че ако коледната ваканция е по-дълга, то това ще наруши правилото. Всъщност положението с ученическите ваканции не е толкоз отчайващо, тъй като в началото на февруари малчуганите отново ще имат възможност да отдъхнат в продължение на три дни. На този етап не се планират други промени в броя на ученическите ваканции и тяхната продължителност. Вестник „Преса” посочва, че през новата учебна година ваканциите ще са общо пет.

Очертават се промени и в датите на изпитите за гимназия на седмокласниците и тези на матурите за дванадесетокласниците. През последните няколко години препитванията бяха фиксирани – по български език и литература на 21 май и два дни по-късно (на 23 май) – по математика. През новата учебна година кандидат-студентите и гимназистите ще се явяват на тестовете съответно на 20 и на 22 май. Причината за промяната на датата е, че 23-ти май се пада в събота, а Министерството на образованието иска изпитите да бъдат проведени в делнични дни.

От публикувания на сайта на образователното министерство документ става ясно, че най-рано ще приключи учебната година за дванадесетокласниците – на 14 май, пише pik.bg.