Опасен вирус праща малчуганите в болница след морска ваканция

Опасен вирус мори малките деца след морската им почивка. Доцент Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница, разкри, че в момента отделението е препълнено с невръстни дечица, почти всички от които с еднакви симптоми на заболяване, причинено от ротавирус. Който вирус е по-характерен за диагнози през зимата, а не през топлите месеци.

[caption id="attachment_417492" align="alignright" width="214"]Опасен вирус мори децата след морето Опасен вирус мори децата след морето[/caption]

Общото между всички заболели деца е, че те са били на почивка на морето непосредствено преди да се разболеят. Доцент Мангъров изтъква, че макар да е необичаен, резкия скок на болни деца не е ненормален, с оглед на големите дъждове, които буквално наводниха страната. Болните по северното и южното ни Черноморие са почти еднакъв брой.

Заразата се предава най-вече от фекалии, а също и мръсни ръце и вещи, както и при контакт със заразена храна и вода. Симптомите на заразата с въпросния опасен вирус са тежка диария, болка в корема, а също и висока температура. Възрастен човек може и да изкара заболяването леко, но при децата могат да се появят редица усложнения, свързани с обезводняването на организма им, предават от "24 часа".