Президентът ще връчи мандата на ДПС в сряда

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов, който е и неуспял кандидат за министър на вътрешните работи прогнозира, че ДПС няма да върне мандата за съставяне на служебно правителство.

Държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи на ДПС мандата за съставяне на кабинет в сряда. Атанас Мерджанов сподели опасенията си в интервю за Българското национално радио. Той не изключва подобно развитие, предвид оформилото се сътрудничество между ГЕРБ и ДПС.

[caption id="attachment_417446" align="alignright" width="300"]Президентът ще връчи мандата на ДПС в сряда Президентът ще връчи мандата на ДПС в сряда[/caption]

Атанас Мерджанов припомни, че съгласно основните договорености трябва да има разбирателство по значимите и важни закони, които този парламент трябва да свърши, както и несъставянето на следващо правителство в рамките на 42-то НС.

Неуспелият кандидат за министър на вътрешните работи подчерта, че е повече от очевидно, че първото е нарушено, а за второто съществува голяма вероятност да се случи. Припомняме, че през миналата седмица от ДПС заявиха, че не кроят други планове, освен да върнат мандата. По темата с отклоняването на искането на червените редици да се оттеглят от предложението за актуализация на бюджета, Атанас Мерджанов заяви, че Пламен Орешарски е премиер в оставка. На практика това означава, че едва ли Министерски съвет в настоящия си състав ще може да разглежда бюджета еднозначно, тъй като има представители на ДПС и БСП.

Атанас Мерджанов допусна, че именно това е реалното притеснение, с което се отклонява искането на БСП разглеждането на бюджета да бъде оттеглено. Социалистът обаче смята, че по-важното в тази ситуация е, че в самите мотиви за актуализацията на бюджета има достатъчно противоречащи си тези, пише pik.bg. От една страна тезите уж доказват необходимостта бюджетът да бъде актуализират, а в крайна сметка тази необходимост бива отричана, подчертава председателят на парламентарната група на „Коалиция за България”.

Дали в крайна сметка опасението на Атанас Мерджанов ще се окаже основателно и ДПС няма да върне мандата за съставянето на служебен кабинет, предстои да разберем.