На борда на малайзийския „Боинг” е имало 298 души

Агенция „Франс прес” гръмна с новината, че свалянето на малайзийския „Боинг” може да бъде окачествено като „военно престъпление”.

Агенцията се позовава на думите на комисаря на ООН за правата на човека Нави Пилай, предава Информационна агенция „Фокус”. Припомняме, че злощастният малайзийски „Боинг” катастрофира в контролираната от проруските сепаратисти зона в източната част на Украйна. Нави Пилай посочва, че имайки предвид обстоятелствата около катастрофата на малайзийския „Боинг”, нарушаването на международните закони може да се окаже равностойно на военно престъпление.

[caption id="attachment_417428" align="alignright" width="300"]На борда на малайзийския „Боинг” е имало 298 души На борда на малайзийския „Боинг” е имало 298 души[/caption]

Пилай заяви, че ще бъде направено всичко необходимо отговорните за жестоката трагедия с малайзийския „Боинг” да понесат цялата тежест на правосъдната система. Това, което е задължително да се направи като начало е провеждането на разследване, което освен бързо и щателно, трябва да бъде резултатно и разбира се независимо. Малайзийският „Боинг” бе свален над източната част на Украйна преди броени дни. На борда на самолета е имало 298 пасажери. Нито един от тях не оцеля в жестоката катастрофа, пише pik.bg.

По-рано днес телевизионният канал CBS News разкри подробности свързани с резултатите от разчитането на данните на черните кутии на малайзийския „Боинг”. Двете черни кутии на летателния апарат бяха открити на мястото, на което малайзийския „Боинг” претърпя крушение. Данните сочат, че фюзелажът на самолета е бил поразен неколкократно от шрапнели на взривена ракета. Източникът на телевизионния канал описва катастрофата като „масивна експлозивна декомпресия”. В този ред на мисли ракетата е свършила перфектно това, за което е била предназначена – свалила е самолета, отбелязва CBS News, позовавайки се на източника си. За момента няма официално потвърждение на тази информация.

По-рано бе съобщено, че са необходими няколко седмици за разчитането на черните кутии на сваления малайзийски „Боинг”. Роднини на жертвите на малайзийския „Боинг” обявиха, че обмислят да заведат дело за милиони срещу президента на Русия Владимир Путин, както и висши военни, приближени до него, пише cross.bg.