В КТБ са замразени сметките на 6 000 пенсионери

Омбудсманът Константин Пенчев проговори за създалата се ситуация в КТБ.

Той е категоричен, че основната вина за ситуацията с поставения под надзор трезор на КТБ носи БНБ. Константин Пенчев разкри, че повече от шест хиляди пенсионери са с блокирани сметки в КТБ. На практика това означава, че тези хора са обречени на глад. Омбудсманът посочи, че е получил множество жалби от хора съществуването, на които е поставено на карта заради ситуацията около КТБ.

[caption id="attachment_417388" align="alignright" width="300"]В КТБ са замразени сметките на 6 000 пенсионери В КТБ са замразени сметките на 6 000 пенсионери[/caption]

Животът им зависи от парите им в КТБ, от които плащат сметките, заемите и разходите за храна. В този ред на мисли Константин Пенчев подчерта категорично, че трябва да се намери някакъв начин всички тези хора да получат достъп до сметките си по най-бързия начин.

Омбудсманът разкри, че от НОИ изчакват хората, които имат сметки в КТБ да заявят нови сметки, на които да им бъдат приведени средствата. В студиото на Нова тв Константин Пенчев определи тази ситуация като пълно безобразие и безхаберие. Според него не е възможно от НОИ да не знаят за случващото се в КТБ. Въпреки това обаче пенсионерите биват лишавани от парите си, тъй като са замразени в КТБ. Пенчев подчерта, че би трябвало да има начин да дадат парите на пенсионерите, без да чакат да се разясни ситуацията около финансовата институция, тъй като на практика за тях това означава гладна смърт.

Той подчерта, че съгласно закона, периодът, в който хората имащи сметки в поставената под специален надзор КТБ, е минимум шест месеца. Прибавяйки към тях и още един месец (времето, което ще е необходимо да бъдат изплатени тези средства) за изплащането на депозитите до 100 хиляди евро, стават седем месеца. В заключение Константин Пенчев посочи, че е невъзможно Централната банка да не е виждала какво се случва в КТБ проблемът, с която направо взриви обществото, пише Блиц.