Астрономи: Слънчева буря едва не ни върна в 18-ти век

Гласувайте за статията

Слънчева буря едва не ни върна 200 години назад, ефектът й продължава да се усеща

Слънчева буря вдигна на крак астрономи, астрофизици и метеоролози и вече две години е сред най-опасните явления, които за малко не са поразили. Земята. През 2012 се очакваше да ни удари най-мощната слънчева буря за последните 150 години. Оказа се обаче, че опасността далеч не е отминала. И днес рискът от подобна силна буря остава все така силен.

„Ако слънчевата буря се бе случила само седмица по-рано, земята би била жестоко поразена от нея“, казва Даниел Бейкър, професор по-атмосферна и космическа физика към университета в Колорадо. „За щастие слънцето през тази критична седмица се завъртя достатъчно, за да пропуснат високоенергийните частици нашата планета.“, допълва той.

Слънчева буря едва не ни пратила в 18-ти век, разкриват астрономи

Слънчева буря едва не ни пратила в 18-ти век, разкриват астрономи

Вместо това слънчевия облак се сблъсква със сонда, напълно оборудвана, за да се справи с подобно бедствие. Наскоро учението са успели подробно да анализират данните от нея и са категорични. Ефектът на бурята е бил подобен на най-силният, който досега се и наблюдавал някога. Дори слънчевата буря от началото на септември 1859 би изглеждала доста по-безобидна. Тогава отказаха телеграфските системи в Европа и САЩ, някои телеграфисти се оплакали от силни токови удари, а полярното сияние се виждало до Куба и Хаваи.

Според специалистите, ефектите биха били дори двойно по-силни от тези, които през 1989 г. е причинила слънчевата буря, която разбила енергийните системи в Квебек.

„След новите изследвания съм уверен, че земята и нейните жители са имали голям късмет с тази слънчева буря“, каза Бейкър.

Физикът Пит Райли пък предупреждава, че след обстойно анализиране на данните за слънчеви бури през последните 40 години, има голяма вероятност да ни удари нова слънчева буря в следващите 10-тина години. И рискът е повече от 12 % .

„Това е много тревожно“, казва Райли.

Според специалисти една подобна слънчева буря не само би ни нанесла щети за стотици милиарди, но и би предизвикала истински хаос в светът на технологиите, като ни върне с близо два века назад. А за поправка на щетите от бедствието биха били нужди десетилетия, пише sky.mk.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар