Маказа — ябълката на раздора между Гърция и България

Маказа — ябълката на раздора между Гърция и България
5 (100%) 1 vote

Маказа се превърна в транспортен коридор номер едно от България към Гърция, а двете страни не спират да се карат

Маказа се превърна в ябълката на раздора между Гърция и България. Икономически и политически сблъсъци пречат на двете държави да постигнат съгласие за разширяване на граничния пункт, което ще е от полза за цяла Европа. Целият Балкански полуостров заедно с Централна Европа използва прохода да стигне до Бяло и Средиземно море, но политически и икономически интереси пречат на двете държави да се възползват пълноценно от този факт.

Транспортен коридор номер 1 на Балканите

Неслучайно отварянето на Маказа толкова се забави. С откриването на прохода половината пътен поток за Беломорието и Средиземно море се насочи натам. Граничарите едва успяват да обслужват километричните опашки с автомобили, които минават през Маказа. Чака се с часове, а опашките стават все по-големи и по-големи с всеки изминал уикенд. А причината за огромния поток от туристи не е само лошото време по нашето море, а и по-доброто обслужване по гръцките плажове. Да не подминаваме и въпроса с чистотата на плажовете.

Румънци задръстиха пътя за Маказа, чака се с часове

Румънци задръстиха пътя за Маказа, чака се с часове

Публична тайна е, че проходът трябва да отвори врати и за автобуси, и камиони, но двете страни не могат да се разберат по въпроса. По тази причина и потокът от туристи през Маказа нараства, а проверките по границата продължават с часове.  Още при строежа обаче Европа ни посъветва да изградим пътя през Маказа като международен транспортен коридор. Вместо това нашенци се смеят, че проходът прилича на велоалея, по която дори двама велосипедисти не могат да се разминат, пише novjivot.info.

Битка за туристи срещу битка за инвестиции

Споровете за разширяване на пътя продължават вече месеци наред

Споровете за разширяване на пътя продължават вече месеци наред

Спорът между гръцките и българските дипломати и до днес продължава, а причината е една — пари. Още с отварянето на Маказа от гръцка страна поискаха пътят да бъде така направен, че да могат да минават и големи автобуси за него — повече туристи, повече приходи за страната, по-добра инфраструктура на района.

От българска страна пък искат да използват пътя за транспортни превози до Бяло море и Средиземноморието. Това е най-краткия и най-лесен път до там, освен това след подобна стъпка, икономиката в югоизточна България ще се оживи, ще бъдат привлечени нови инвестиции, а културно-историческите обекти, с които областта се гордее, няма да си останат само и единствено достояние на местните жители, тъй като останалата част от страната, дори не е чувала за някои от тях.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар