Инцидентът край „Калояновец” е в резултат на старо устройство

Нови разкрития свързани с тежкия влаков инцидент при гара „Калояновец” излязоха наяве.

Оказва се, че инцидентът край гара „Калояновец”, при който загина машинистът, а някои от пътниците бяха ранени е бил причинен от устройството, което отделя коловозите в този район. При все, че всички тръбяха, че участъкът е бил изцяло ремонтиран наскоро, никой не обърна внимание на факта, че устройството е било старо, тъй като не е подменено. Това стана ясно днес от думите на Иван Балталийски, който е експерт по Безопасност и здраве при работа. Експертът подчерта, че се позовава на думите на машинисти, предава Дари радио.

[caption id="attachment_417111" align="alignright" width="300"]Инцидентът край „Калояновец” е в резултат на старо устройство Инцидентът край „Калояновец” е в резултат на старо устройство[/caption]

На вчерашната среща на локомотивните машинисти с ръководството на БДЖ е станало ясно, че машинистът е управлявал влака край гара „Калояновец” със 100 км./ч. Това обаче се е случило след светлинен сигнал, който позволява движението да бъде извършено с тази скорост. След 250-300 метра обаче машинистът получил сигнал, съгласно който трябвало рязко да намали скоростта до към 40 км./ч. заради устройството, което отделя коловозите. Баталийски заяви, че съществува разминаване в системата за безопасност. Той поясни, че устройствата, подаващи сигнали на машиниста за позволената скорост в отделните участъци са поставени на линиите, а тези, които приемат сигнала, са поставени в мотрисите. Според Баталийски проблемът е, че двете устройства се произвеждат от различни фирми и вероятно от там идва разминаването.

Експертът не приема за нормално една фирма да прави устройствата, които са на пътя, а друга – тези, които са в машината, тъй като когато едното не сработи с другото, те започват да си прехвърлят отговорността. Синдикатите категорично се обединиха около тезата, че до тежкия влаков инцидент край гара „Калояновец” не се е стигнало заради човешка грешка. Те посочват, че лошата инфраструктура в този район е причинила произшествието. Само няколко дни след инцидента край „Калояновец” друг влак се е разминал на косъм от катастрофа. Председателят на КТ „Подкрепа” Атанас Кръстев разкри, че влакът е преминал край Маноле при неизправна сигнална лампа и като по чудо не се е случил друг тежък инцидент.