Все още сме далеч от отговора на въпроса кой и как предизвика кризата в КТБ

Ивайло Калфин направи изненадващо признание за кризата в КТБ.

Според него истината кой и как е предизвикал кризата в КТБ все още е твърде далеч. Той смята, че е необходим банков надзор от Европа и допълни, че оставката на гуверньора не решава нищо друго, освен лични проблеми.

В ефира на БНР Ивайло Калфин отбеляза, че Иван Искров подава „оставка-полуоставка”, имайки предвид дългото писмо, с което се обясни. Според него при всички случаи кризата и заформилия се скандал около КТБ ще бъдат поставени и пред новия парламент. Ивайло Калфин обаче е категоричен, че институциите трябва да дадат категоричен отговор защо съдействаха за кризата в КТБ.

[caption id="attachment_417056" align="alignright" width="300"]Все още сме далеч от отговора на въпроса кой и как предизвика кризата в КТБ Все още сме далеч от отговора на въпроса кой и как предизвика кризата в КТБ[/caption]

Междувременно Любомир Весов, който е бивш директор на КТБ разкри, че мажоритарният собственик на банката Цветан Василев е вършил куп безобразия. Според него КТБ е трябвало да бъде поставена под надзор още преди пет години. Весов припомни, че още през 2009 година е настоявал КТБ да се одържави и подчертава, че ако това беше направено, вредните последствия щяха да са много по-малко. Любомир Весов подчерта също, че решението на Иван Искров да подаде оставка е правилно, но това е трябвало да стане още в момента, в който избухна скандала около КТБ. Той изплака в ефира на БНТ, че от пет години се опитва да се срещне с Иван Искров, но получава категоричен отказ.

Любомир Весов е категоричен, че една касиерка не може да изготви сама документите за изнасянето на колосалната сума от 206 млн. лева. Бившият директор на КТБ припомни, че още преди години казал на журналистите да отидат на „Гарибалди” и да проследят дали в банката не влизат едни и същи политически фигури и то по едно и също време. Според него от КТБ са се възползвали всички политически сили, с изключение на ДПС. Той обаче настоя всеки сам да си отговори на въпроса какво могат да искат политиците от една банкова институция, пише pik.bg.