Прогнозите сочат, че август ще бъде топъл и сух

На фона на дъждовния юли, мнозина от нас се питат какво време ни очаква през август.

Доц. Георги Рачев прогнозира в ефира на bTV, че месец август ще бъде топъл и сух. Предвид очакваната нова порция градушка, доц. Рачев посочи, че някои природни явления като торнадо например, които биха могли да бъдат прогнозирани. Той обаче е категоричен, че градушката няма как да бъде прогнозирана. Доц. Рачев не се нае да даде прогноза каква зима ни очаква, но посочи, че бихме могли да се ориентираме по т.нар. горещници - 28,29 и 30 юли. Според него, ако през тези три дни времето е горещо, това означава, че ни окачва доста студена зима, пише pik.bg.

[caption id="attachment_417046" align="alignright" width="300"]Доц. Рачев прогнозира, че август ще бъде топъл и сух Доц. Рачев прогнозира, че август ще бъде топъл и сух[/caption]

Зам. директорът на БАН - синоптикът проф. Валери Спиридонов пък вещае, че през месец август може да настъпи страшно наводнение. Той обаче подчертава, че подобен апокалиптичен план може да засегне основно по-северните части на Дунавската равнина. За да се стигне до там, преди това трябва да са паднали сериозни количества дъжд и почвата да е сирно напоена, пише komentaru.com. Дали обаче прогнозата му за месец август ще излезе вярна, предвид, че според него през юли трябваше да ни застигне сухо и горещо време, а всички сме свидетели, че не е така.

Традиционно времето през август е доста горещо, но дали и тази година традициите ще бъдат спазени, предстои да разберем. Не е изключено август също да се окаже доста дъждовен. Мнозина са планирали лятната си отпуска именно през месец август и с нетърпение очакват да научат какво ще бъде времето през тези дни. За момента обаче прогнозите са доста разнородни – от проливни дъждове, които могат да доведат до наводнения, до сухо и горещо време. Специалисти неведнъж са подчертавали, че дългосрочните прогнози не са особено точни и поради тази причина не можем да се доверим на прогноза за месец напред.