Планът на Борисов за спасяване на КТБ е съставен от четири точки

Председателят на политическа партия ГЕРБ направи конкретни предложения под формата на план за спасяването на КТБ.

В плана на Борисов се предвиждат четири стъпки, чрез които КТБ ще бъде възстановена. Той бе поместен на официалния сайт на Борисов и получи подкрепата на редица банкери и икономисти.

В първа точка от плана за спасението на КТБ се посочва, че управителят и подуправителят, отговарящ за банковия надзор на БНБ - Иван Искров и Цветан Гунев трябва да бъдат сменени незабавно заради накърнената репутация. Борисов посочва, че смяната им е от особена важност за запазването на доверието в банковата система като цяло. Той настоява ръководството на БНБ да поеме отговорност за случилото се в КТБ.

[caption id="attachment_416975" align="alignright" width="300"]Планът на Борисов за спасяване на КТБ е съставен от четири точки Планът на Борисов за спасяване на КТБ е съставен от четири точки[/caption]

Във втора точка от плана за спасението на КТБ се посочва, че законът за банковата система, който е съобразен с европейската практика гарантира влогове до 100 хиляди евро. Борисов подчертава, че това е прагът на разумния риск, който всеки гражданин е приел, влагайки парите си в дадена банка за по-висока лихва. На трето място Борисов посочва, че заедно с оставката на ръководството на БНБ, съгласно законовите норми, трябва да бъдат отправени покани към акционерите на КТБ, на които да се предложи вариант за спасяването й. По този начин ще бъдат избегнати всякакви съдебни искове в последствие.

На четвърто място Борисов посочва, че задължително трябва да бъдат запорирани активите на КТБ. Той подчертава, че е изпратил писмено предложение до НАП, Комисията за конфискация на незаконното имущество и главния прокурор с предложение да се запорират активите на КТБ заради опасенията, че са били вършени нередни неща и съмнения, че банката е била източена. По този начин няма да могат да бъдат извършвани действията като продажба, прехвърляне или фалшифициране на данни в „мъртвия период”, докато квесторите работят в банката.

Бойко Борисов посочва, че след като бъдат изпълнени четирите точки от плана за спасение на КТБ, има два пътя. Единият от тях е КТБ да се оздрави и не се налага намесата на държавата, а другият е, ако въпреки всичко КТБ не бъде стабилизирана, активите й да бъдат прехвърлени към друга банка, пише Блиц.