Нов вариант за съдбата на КТБ

Съдбата на КТБ остава неясна. Проверяващите органи отново ще влязат в банката. Те ще проверят не само сметките на КТБ, но и тези на свързаната с нея "Креди Агрикол", съобщава вестник "Преса". За сега одиторите са дали в срок своята експертна оценка за състоянието на КТБ, но предстои още една проверка и анализ на капитала на банката.

Иван Искров вече заяви, че раздадените кредити от КТБ не могат да бъдат оценени, тъй като липсва важна документация от архивите на банката. Според действащото законодателство има два варианта за обявяването на несъстоятелността на КТБ. Единият от тях е тя да отвори врати веднага и ако до 7 дни не може да изпълни всички плащания, тя да бъде затворена от БНБ.

[caption id="attachment_416892" align="alignright" width="300"]КТБ Вероятно КТБ ще отвори врати след Коледа[/caption]

В този случай банката ще обяви несъстоятелност още на втория ден от отварянето си, тъй като тя няма да може да изплати парите на вложителите си. Повече от ясно е, че от първия ден на нейното отваряне пред нея ще се извият километрични опашки.

Вторият вариант за КТБ е нейният капитал да бъде определен като величина с отрицателна стойност и при това положение загубите, които реализира банката ще бъдат в по-големи размери от капитала, с който тя разполага, пише БЛИЦ.

Вероятно режимът за финансов надзор на КТБ ще продължи до Коледа и едва тогава ще стане ясна съдбата й, прогнозират експерти.