КАТ взима на мушка недоспалите шофьори

Служителите на КАТ отново тръгнаха на лов.

Този път на прицел на КАТ ще бъдат недоспалите шофьори по пътищата на страната. Акцията на КАТ стартира заради множеството зловещи катастрофи в резултат на умората. Полицейските служители ще вземат на мушка основно шофьорите на автобуси и товарни автомобили, тъй като именно те се оплакват най-често от умора. На места проверката ще бъде извършвана съвместно с ДАИ, които пък ще проверяват тахографите на водачите. По тях лесно може да бъде засечено от колко време е в движение даденото водило.

[caption id="attachment_416880" align="alignright" width="300"]КАТ взима на мушка недоспалите шофьори КАТ взима на мушка недоспалите шофьори[/caption]

Позовавайки се на експерти от КАТ посочват, че умората и недостатъчното време за почивка, са сред най-честите причини за зловещи пътнотранспортни произшествия не само у нас, а и в цяла Европа. Освен за умора, служителите на КАТ ще следят и за водачи, позволяващи си да шофират с превишена скорост или след употреба на упойващи вещества (алкохол). Водачите ще бъдат проверявани и за превоз на необезопасени товари. Акцията на КАТ ще продължи до 27 юли. Тя е част от инициативата на европейската организация на службите на пътна полиция TISPOL и се провежда едновременно на територията на всички страни-членки на Европейския съюз.

Освен проверките на КАТ, по пътищата на страната ще ни дебнат и представители на „Криминална полиция”. Тяхното внимание ще бъде насочено към трафика на емигранти, както и наличието на огнестрелни оръжия или забранени вещества, крадени стоки, издирвани лица и др. По време на извършване на проверката, представителите на КАТ ще използват метода „широкообхватен контрол”. Наред с всички останали проверки, служителите на КАТ ще проверяват водачите на МПС и за наличието на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” и винетни стикери. Вниманието на служителите на ДАИ пък ще бъде насочено основно към нерегламентираните превозвачи или т.нар. „черни таксита”, които превозват нерегламентирано пътници, пише pik.bg.

Ако всичко ви е изрядно, то тогава със сигурност няма от какво да се притеснявате, ако служители на КАТ ви спрат на пътя за проверка. Екипът на razkritia.com ви пожелава на добър път!