Измамници разработиха онлайн измама, лъжат, че са от МВР

Нова оналйн измама поразява данните на компютрите ни. Вече стотици потребители от цялата страна се оплакаха, че киберпрестъпници нападат машините им с нов тип, зловреден код, който атакува компютъра през интернет. Схемата е проста - вирусът заключва машината ви, след което ви излиза надпис за откуп. При това съобщението е подписано не от кого да е, а от МВР, ДАНС или някоя друга институция.

онлайн измамаВ искането за откуп се казва, че ако не заплатите определена сума, най-често между 100 и 300 лева, ще загубите завинаги цялата информация от компютъра ви. Новият вид онлайн измама е наречена Ransom и за разлика от вече познатия фишинг, действително заключва всичките ви файлове като ги криптира. Естествено, атаката не идва от ДАНС, от където вече разследват нарастващия брой оплаквания срещу неизвестните хакери.

Измамниците вече са започнали да блокират и смартфони, отново с цел откуп. Атаката е повече от елементарна и се задейства след като кликнете на линк или картинка, който прикрива вируса. Веднага щом това се случи, вирусът кодира всичките ви данни и дори и да преинсталирате системата си, ще загубите голяма част от данните си, предупреждават експерти.

Затова специалистите съветват да не отваряте картинки и линкове от неизвестни податели, предават от БЛИЦ.