Цените по морето падат в разгара на сезона

Срамни зарази дебнат почиващите по морето.

Данните на Националния център по обществено здраве и анализи сочат, че от началото на този летен сезон, най-много почиващи, паднали в жертва на срамните зарази, които кипят по морето има във Варна. Вестник „Телеграф” отбелязва на страниците си, че най-често срещаните срамни болести по морето са хламидии и сифилис. От общо 29 случая на хламидийни инфекции в страната през месец юни, 21 от тях са били отчетени в морската ни столица, 6 от тях в София и по един във Враца и Пловдив. Прави впечатление, че Варна води класацията и по брой заболели от сифилис – осем случая само в рамките на един месец.

[caption id="attachment_416807" align="alignright" width="300"]Цените по морето падат в разгара на сезона Цените по морето падат в разгара на сезона[/caption]

Специалистите отправят апел към всички онези с по-променливи нрави да подбират много внимателно своите партньори. Преобладаваща част от туристите, които си позволяват флирт по време на ваканцията на морето, може да разберат неприятната истина след седмици или месеци. Оказва се, че от срамните болести, които гъмжат по морето, най-коварни могат да излязат хламидиите, тъй като заразяването с тях няма видими проявления при по-голяма част от жените (при ¾ от тях) и при половината от представителите на силния пол. Ако инфекцията не бъде излекувана навреме обаче, би могла да засегне репродуктивните функции на дамите и дори да доведе до безплодие.

Лекарите припомнят, че дамите могат да се заразят с хламидии не само при интимни контакти, а и при ползване на обществени басейни и тоалетни. Поради тази причина специалистите съветват да се подлагате на тест поне веднъж годишно. Междувременно стана ясно, че заради слабия сезон, почивката на морето поевтинява почти наполовина. Макар да се намираме в разгара на летния сезон, цените на нощувките по морето се предлагат с 50%-но намаление. В сайтовете за колективно пазаруване се появиха стотици оферти да нощувки „-50%”. При “last minute” записването пък, четири звездните хотели предлагат 10%-на отстъпка, пише Блиц.