Оставката на кабинета вече е подготвена, издадоха от централата на БСП

Оставката на кабинета ще бъде подадена в четвъртък. Това съобщи отлично информиран източник от централата на Коалиция за България. Премиерът Пламен Орешарски вече е подготвил всички необходими документи за оттеглянето на правителството, а всички министерства са информирани, за да бъдат служителите им подготвени за предстоящото оттегляне от властта.

[caption id="attachment_416786" align="alignright" width="220"]Пламен Орешарски подава оставката на кабинета в четвъртък Пламен Орешарски подава оставката на кабинета в четвъртък[/caption]

Запознати коментират, че най-вероятно хората по висшите етажи на властта - заместник-министрите, началниците на кабинетите и главните секретари, ще запазят длъжностите си и при назначаването на служебното правителство. То трябва да бъде назначено до 1 август.

Все още обаче не е ясно на кого ще се спре Росен Плевнелиев за най-ключовия пост - този на служебен министър-председател. Предвид кризата с банките, има голяма вероятност държавният глава да се насочи към финансист, който да овладее ситуацията. Все по-често името на Калин Христов - подуправител на БНБ, е спрягано за този пост.

Той заемаше поста финансов министър по време на служебния кабинет, оглавяван от Марин Райков. Самият Христов обаче все още се колебае дали да приеме подобна длъжност, научиха от "24 часа".