Кристалина Георгиева няма да заеме поста, въпреки подкрепата на Пламен Орешарски

Кристалина Георгиева няма шанс да се пребори за поста външен министър на Европейския съюз. В това е категорична Илияна Йотова - евродепутат от ПЕС и кадър на Коалиция за България. Които категорично отказаха да подкрепят Георгиева за номинацията й.

[caption id="attachment_416512" align="alignright" width="300"]Кристалина Георгиева Кристалина Георгиева[/caption]

В последния момент снощи премиерът Пламен Орешарски на своя глава и въпреки забраната на партията си застана зад името на еврокомисар Георгиева. Естествено, това никак не се хареса на червените и атаките започнаха. Йотова не скри, че случилото се снощи е разочароващо. Българската евродепутатка заяви, че ръководителите на държавите-членки на Европейския съюз имат договорка помежду си да изберат за външен министър на съюза жена, която обаче е представител на социалистическа партия.

А както знаете Кристалина Георгиева е подкрепяна от ГЕРБ. Андрей Ковачев от ГЕРБ - ЕНП обаче защити действията на Орешарски, изтъквайки, че подкрепата му е повече от логична, тъй като Кристалина Георгиева е доказала качествата си. "Всеки български политик е длъжен да застане зад една кандидатура на такава личност", убеден е Ковачев, предават от БЛИЦ.