По заповед на Стойнев от КТБ са изтеглени 320-те милиона на държавните дружества

Нови скандални разкрития излязоха наяве около случая КТБ.

В ефира на телевизия СКАТ, бившият министър на финансите доц. Стоян Александров обяви, че енергийният министър Драгомир Стойнев, който се кани да наследи Станишев е част от заговора, довел до сътресението в КТБ. Александров твърди, че лично Драгомир Стойнев е наредил да бъдат изтеглени 320-те милиона на държавните дружества от КТБ, с което реално е стартирало съсипването на банката.

[caption id="attachment_416449" align="alignright" width="300"]По заповед на Стойнев от КТБ са изтеглени 320-те милиона на държавните дружества По заповед на Стойнев от КТБ са изтеглени 320-те милиона на държавните дружества[/caption]

В две поредни обръщения чрез българските медии, скандалният мажоритарен собственик на затворената КТБ Цветан Василев посочи, че срещу банката му и лично срещу него е реализиран сценарий, водещ до открита война с участието на държавните институции, обслужващи лични и корпоративни интереси. Малко по-късно в интервю за Българската национална телевизия, Цветан Василев сподели, че разполага с достоверна информация, която показва, че квесторите на КТБ са отказали искането на един от големите собственици на банката да възстанови 205 милиона лева. Доц. Александров пък посочи, че банкерът Цветан Василев се страхува да се прибере в България, тъй като при така създалата се ситуация, животът му е сериозно застрашен.

Той обаче подчерта, че мажоритарният собственик на КТБ е дал показания пред специализираните органи в Австрия, пред които е разкрил какво е реалното състояние на банката. Освен това е посочил и зависимостите, които е имала КТБ с действащи политически фигури, както и на кои лица от елита е раздал финансови средства и в какъв размер. Александров обаче не пожела да уточни за кои хора от така наречения елит на страната е дал показания Цветан Василев, както и при какви обстоятелства имената на тези лица ще станат ясни за широката общественост. Бившият финансов министър обаче обясни, че въпросният „голям собственик” на КТБ, чието име категорично отказа да спомене, е бил в основата на изтеглените в продължение на няколко години 205 млн. лева.

Въпросната сума е била водена като „вътрешни разчети”, а накрая е била оформена чрез счетоводна операция, пише mignews.info.