Новите промени, касаещи шофьорите, които нарушават закона, вече са факт

Новите промени в закона , касаещи шофьорите нарушители на закона, регламентиращ правилата за движение, вече са факт. Днес депутатите приеха предложените от ГЕРБ промени в НК, отнасящи се за шофьорите. Предложението беше подкрепено от депутатите на ГЕРБ и ДПС.

Законът предвижда промени в санкциите и наказанията за шофьорите, които сядат зад волана след консумация на спиртни напитки и след употреба на опити. Ако пробите отчатат в кръвта на водача на автомобила алкохол над 1,2 промила, нарушителят го очаква санкция в размер на 200 лева и затвор от 1 до 3 години, а не както беше до сега затвор до една година.

[caption id="attachment_416390" align="alignright" width="300"]шофьорите Нови глоби за шофьорите[/caption]

Ако същият водач направи повторно нарушение при положение, че вече има влязла в сила присъда за управление на МПС в нетрезво състояние, ще бъде наказан със затвор от 3 до 5 години и глоба от 300 до 1500 лева. Досега за повторно нарушение при положение, че вече има издадена присъда за шофиране в нетрезво състояние, законът предвиждаше парична глоба от 100 до 300 лева и от една до три години затвор.

Шофьорите, които управляват МПС след употреба на упойващи вещества, ги очаква санкция в размер от 500 до 1500 лв и затвор от една до три години.

При подобно повторно нарушение глобата е отново в същия размер, но наказанието за лишаване от свобода е за срок от 5 години, пише БЛИЦ.