Прокуратурата поиска да бъде свалена банковата тайна на КТБ

Прокуратурата поиска от Софийския районен съд да бъде свалена банковата тайна на КТБ.

Искането е продиктувано от нуждите за разследването на случващото се в КТБ, пише на страниците си вестник „Труд” като се позовава на информация на държавното обвинение. Искането на прокуратурата за свалянето на банковата тайна на КТБ за нуждите на разследването е било изпратено до Софийския районен съд преди осем дни. Съгласно закона, Софийският районен съд е длъжен да се произнесе по искането на прокуратурата в срок от 24 часа.

[caption id="attachment_416349" align="alignright" width="300"]Прокуратурата поиска да бъде свалена банковата тайна на КТБ Прокуратурата поиска да бъде свалена банковата тайна на КТБ[/caption]

Повече от очевидно е обаче, че съдът не е спазил законово установения срок. Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов е заявил, че не е запознат със случая, аргументирайки се, че не следи всяко едно дело. Той обаче е заявил, че ще извърши проверка по случая и ще оповести пред медиите какъв е резултатът от нея. Запознати посочват, че ако не бъде свалена банковата тайна за кредитите в КТБ, разследващите органи няма за могат да продължат ефективно работата си по делото за престъпление по служба срещу шефа на „Банков надзор” в БНБ – Цветан Гунев.

По-рано днес бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви в ефира на Нова тв, че за кризата в КТБ е виновна БНБ. На влизане в Народното събрание, Цветан Цветанов коментира, че според него всичко случващо се около КТБ е по-скоро в резултат на медийна спекулация, отколкото на реалност. Коментарът му бе по повод идеята в КТБ да бъдат покрити и вложенията, надхвърлящи 100 хиляди евро. Той подчерта, че Законът за БНБ е повече от ясен и допълни, че ако е бил осъществен навременен контрол над КТБ е нямало да се стигне до кризата, в която се намира банковата институция днес.

Цветан Цветанов посочи, че в закона много ясно е записано кои трябва да бъдат обезщетени, както и размерът на обезщетението. В заключение той посочи, че трябва да се стигне до пълна яснота за това, което се е случило в КТБ и поради каква причина се е стигнало дотук, пише pik.bg.