Вече има ужилени от тази измама

Нова измама се вихри от известно време насам в нета.

Измамници пробутват на онлайн купувачи носени обувки и дрехи за нови и маркови. Те подчертават, че дрехите са произведени в ателиетата на световни модни дизайнери, а на практика онлайн купувачът получава евтина конфекция, произведена в Китай. Преди няколко дни криминалисти от Свищов разкриха един от случаите на новата измама, плъзнала в интернет пространството. Вестник „Монитор” отбелязва на страниците си, че на 17 юни в полицейското управление в Свищов е бил подаден сигнал от 20-годишна жена, жалвала се, че е измамена с доставката на чифт обувки.

[caption id="attachment_416343" align="alignright" width="300"]Вече има ужилени от тази измама Вече има ужилени от тази измама[/caption]

Ужилената свищовлийка разказва, че е попаднала на обява за продажба на нови обувки на световноизвестна марка, публикувана в сайт за пазаруване. Цената, в която била включена и доставката от куриерска фирма, възлизала на стойност 100 лева, докато в магазините подобни обувки от същата марка струват двойно по-скъпо. Офертата успяла да съблазни младата дама и тя направила поръчката си онлайн. След няколко дни получила така чаканата пратка по куриер, за която заплатила 100 лева. Отваряйки пакета обаче, тя останала неприятно изненадана, виждайки, че е получила чифт стари дамски ботуши.

В хода на разследването на тази измама, служителите установили, че посочените в интернет обявата данни за продавача и тези на подателя в куриерската фирма се разминават. Телефонът, който бил посочен за връзка пък бил недействителен. Въпреки всички трудности, извършителят на тази измама е бил установен – 19 годишната Р.Х. от Търговище. Тийнейджърката не е имала други криминални прояви преди тази. Измамницата възстановила сумата на ужилената жена от Свищов, а тя получила обратно изтърканите си ботуши.

Служители на реда обаче посочват, че тази измама далеч не е първата. Много хора са се жалвали, че са били излъгани при покупка по интернет с вещи втора употреба, която била направена през сайтове специализирани в продажби от ръка на ръка. Специалисти посочват, че системата е направена изцяло в ущърб на купувача и поради тази причина трябва да бъдем особено внимателни при избора на стока онлайн, пише pik.bg.