Цветан Василев финансирал партията на Командира

Яне Янев хвърли нова бомба в общественото пространство, свързана с Цветан Василев.

Той направи сензационно разкритие за отношенията между мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и бившия премиер Иван Костов. Яне Янев подчерта, че семейството на Иван Костов – политикът, който непрестанно се прави на по-чист от света вода ненапита, е лъснало с 1 милион лева в КТБ. Лидерът на РЗС обаче заяви, че това не е единствената обвързаност на Цветан Василев и Иван Костов. Според него в съвсем скоро време ще излезе наяве, че партията на Костов е проект на банката на Цветан Василев.

[caption id="attachment_416336" align="alignright" width="300"]Цветан Василев финансирал партията на Командира Цветан Василев финансирал партията на Командира[/caption]

Политикът обяви, че още като председател на Комисията за борба с корупцията е имал сериозни съмнения, че Костов е скачен с банката на Цветан Василев – КТБ. Тези съмнения се основават на подадени до него сигнали. Яне Янев е категоричен, че при сегашното стечение на обстоятелствата е повече от сигурно, че КТБ е финансирала дейността на партията на Иван Костов – ДСБ. Той подчерта дебело, че подобен вид финансиране е 100% „черна каса”. Председателят на РЗС сподели, че в този случай изникват няколко важни въпроса, сред които дали е възможно ГЕРБ да е партньор с партия като ДСБ и възможно ли е такава партия да се освободи от влиянието на Командира.

Според Яне Янев следващият основателен въпрос е може ли следващата власт да зависи от партия, която е била финансирана по корупционна схема. Политикът смята, че е от изключително голяма важност обществото да бъде запознато с истината за публичните финанси, с които оперира банката на Цветан Василев – КТБ. Не е ясно и защо, откакто се разрази скандала около КТБ, никой и по никакъв повод не смее да спомене нищо по тези въпроси. Не по-маловажно е да бъде изяснено и каква част от финансовите средства, в това число и гаранционните кредити, които са свързани с Държавен фонд „Земеделие”, преминават през банката на Цветан Василев, пише pik.bg.