Клиенти на КТБ станаха жертва на нова измама

Драмата с КТБ не само, че продължава и не се знае докога, а и даде възможност за нови измами.

Тарикати притесняват вложители в КТБ, предлагайки им нечиста сделка. Те искат по 10% от стойността на сумата, която дадения клиент има в КТБ, за да измъкнат парите му от затворения трезор. Те обясняват на клиентите на КТБ, че имат свои хора в системата и схема, която действа безотказно и чрез която биха могли да спасят блокиралите авоари. Запознати посочват, че измамата е известна като "кипърско ужилване", тъй като вече е прилагана при банковата криза на Острова на Афродита. Там „комисионната” при големите влогове достигна дори до 20%, отбелязва „Стандарт”.

[caption id="attachment_416325" align="alignright" width="300"]Клиенти на КТБ станаха жертва на нова измама Клиенти на КТБ станаха жертва на нова измама[/caption]

Клиентите на КТБ са в паника, след като вчера бе обявено, че няма да отвори врати на 21 юли, както бе съобщено първоначално. Причината за това е, че БНБ реши да удължи надзора си над КТБ. Криминалисти коментират, че покрай всичко случващо се около КТБ клиентите на финансовата институция често пъти се хващат за лъжливите оферти като удавници за сламка. Доста от ужилените вече са подали жалба в МВР. 88-годишна жена от Русе е изгоряла с близо хилядарка (920 лева). Тя е броила сумата, за да може да й помогнат да изтегли замразените си пари в КТБ, за да може внукът й, който работи в Испания да си прибере депозита от 14 хиляди лева в КТБ.

Оказва се, че варненската Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина” също е с вързани ръце заради скандала около КТБ. Вече втори месец тя не може да се разплати с доставчиците си. По всичко личи, че ако драмата около КТБ продължи още дълго време болниците, чиито сметки са там, ще останат без лекарства. Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев алармира, че в КТБ са блокирани сметки на някои общини, но най-сериозно е положението с лечебните заведения, пише pik.bg.