Кристалина Георгиева с шанс за дипломат №1, според „Файненшъл Таймс”

Гласувайте за статията
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева оглеждана за европейски външен министър

Кристалина Георгиева е консенсусния кандидат на Европейския съюз за дипломат №1 – съобщава престижното британско издание „Файненшъл Таймс”. Според английската медия българката може да стане европейският външен министър заради бойкот срещу Италия – отбелязва изданието.
Как Кристалина Георгиева доби такъв шанс?
„Група източноевропейски страни в последния момент започнаха кампания в опит да блокират даването на поста шеф на дипломацията на ЕС на Италия. Те обвиняват Рим, че не заема достатъчно твърда позиция срещу Русия” – пише изданието.
Може ли да заеме Кристалина Георгиева мястото на Федерика Могерини?

Кристалина Георгиева

Ще измести ли Кристалина Георгиева италианката Могерини?

Според източници в момента няколко държави са против външния министър на Италия Федерика Могерини, която е спрягана за поста. Причината е, че италианката е толерантна към Русия, а повечето страни членки настояват за по-твърда позиция към тази страна заради политиката й по газоснабдяването на Европа.
В същото време в България от ГЕРБ настояват Кристалина Георгиева да е нашия кандидат за еврокомисар. Кандидатурата на БСП обаче е на Кристиан Вигенин – предложение, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече смешно.
60-годишната Кристалина Георгиева бе обявена на комисар на годината през 2010 г. Тя е отличена за действията си при хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан. Преди да стане еврокомисар през 2010 г., тя бе вицепрезидент на Световната банка.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар