ГЕРБ увеличават още преднината си пред червените, но недостатъчно, за да управляват сами

ГЕРБ ще спечелят убедително пред БСП на предстоящите на 5 октомври предсрочни избори. Това показва изследване на Центъра за анализи и маркетинг, начело на който е Юлий Павлов. Самият анализ на нагласите на избирателите е бил проведен в началото на този месец - между пети и десети юли, а в него са участвали 1024 от пълнолетните граждани на страната.

[caption id="attachment_416235" align="alignright" width="300"]ГЕРБ води убедително на БСП ГЕРБ води убедително на БСП[/caption]

Резултатите сочат, че към момента ГЕРБ събират 38% подкрепа от избирателите срещу 21% от БСП. Трети, както винаги са ДПС, с твърд електорат и 14% подкрепа. Реформаторският блок се нарежда на четвърта позиция с 5%, а партията на Николай Бареков - България без цензура, събира едва 4,3% подкрепа, въпреки гръмките му заявления, че ще управлява държавата.

На практика, тези резултати означават, че въпреки сериозната си преднина пред БСП, ГЕРБ няма да могат да управляват сами. Ако се коалират с ДПС обаче - нещо, което все по-често се обсъжда в медийното и политическото пространство, двете партии ще могат да вземат властта. Извън парламента остават НФСБ, Атака, които губят все повече избиратели и формацията на Георги Първанов - АБВ, предават от ПИК.