КТБ остава под удължения надзор на БНБ

КТБ няма да отвори на 21 юли, както беше предварително обещано. От БНБ разпратиха специално съобщение, в което се съобщава индиректно, че срокът за надзора, който банката е наложила на КТБ става три месеца. Което на практика означава, че финансовата институция няма да отвори врати следващия понеделник.

[caption id="attachment_416224" align="alignright" width="300"]КТБ остава под надзора на БНБ КТБ остава под надзора на БНБ[/caption]

До решението се е стигнало след среща между Росен Плевнелиев, представителите на водещите политически сили в страната, представители на управляващите, а също и хора на БНБ. Това се е случило вчера, а веднага след това от Българската народна банка са се свързали с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка. Това е с цел да се подготви среща между българския държавен глава и президента на Европейската банка, след която среща да се задвижи процедурата по кандидатсвтането на България в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.

В същото време са започнали и преговори с Андреа Енрия - председател на Европейския банков орган, за да се организира преглед на практиките, процедурите и качеството на надзора, осъществяван от БНБ. Резултатите от този преглед ще бъдат оповестени публично, предават от ПИК.