Иван Костов отрече да е взимал кредити от КТБ

Бившият премиер Иван Костов също се оказа потърпевш от скандала, който се заформи около КТБ.

В ефира на bTV Иван Костов изплака, че пенсията на съпругата му е запорирана в КТБ. Той уточни, че не е взимал кредити от КТБ и няма фирми, чиито сметки се обслужват в тази финансова институция. Иван Костов подчерта категорично, че няма никаква връзка с издигането на Цветан Василев и допълни, че по никакъв начин не е задължен на собственика на КТБ.

[caption id="attachment_416185" align="alignright" width="300"]Иван Костов отрече да е взимал кредити от КТБ Иван Костов отрече да е взимал кредити от КТБ[/caption]

Експремиерът подчерта, че е невъзможно в КТБ да има кредити, надхвърлящи 3.5 милиарда, които да бъдат обявени за несъбираеми. Като икономист той подчерта, че има два процеса в банковите институции – едното от тях е състоянието на кредитния портфейл, а другото – финансовото състояние. Иван Костов посочи, че за миналата година КТБ има положителен резултат от разликата между таксите по кредитите и лихвите, и това, което е платила на своите вложители. Той подчерта, че КТБ е раздала кредити в размер на 4.5 милиарда и е получила огромни лихви от тях. Като икономист пресметна набързо, че ако махнем тези 3.5 милиарда от 4.5 милиарда, остава 1 милиард, който трябва да е произвел печалба в размер на 36%.

На практика това означава, че тези 3.5 милиарда не може да бъдат източени от КТБ, тъй като парите, които са приход, са били регистрирани от всички вложители. Иван Костов смята, че в момента КТБ е подложена на нападение. Той даде като пример събитията през 1996 година, когато започна да фалира Първа частна банка. Тогава над 120 хиляди фирми и 250 хиляди частни лица изгубиха финансовите си средства, възлизащи на 200 милиона лева. Държавата направи опит да вземе и останалите активи на банката, а в съда с дело е регистрирана новопоявила се фирма, регистрирана секунди преди да се обяви търга за ПЧБ и я купува за 14 милиона и то при положение, че банката има в наличност 10 милиона. Тоест ПЧБ е излязла на купувача едва 4 милиона лева. В заключение Иван Костов посочи, че същото се случва в момента и с КТБ и то не без помощта на държавата, пише Блиц.