Предполага се, че самолетът на Цветан Василев може да го е заредил с апетитни суми

Излязоха наяве нови факти за частния самолет на Цветан Василев - "Learjet" 60.

Оказва се, че частният самолет на Цветан Василев е направил три курса по дестинацията София-Виена. Това стана ясно от думите на разследващите. Магистратите са установили, че самолетът на Цветан Василев, който е с регистрационен номер LZ – TRH е летял два пъти от София до Виена на 16 юни 2014 г. Третият курс е бил осъществен няколко дни по-късно – на 21 юни. Луксозният летателен апарат на Цветан Василев се е прибрал в България на 22 юни и от тогава няма данни да е напускал страната.

[caption id="attachment_416178" align="alignright" width="300"]Предполага се, че самолетът на Цветан Василев може да го е заредил с апетитни суми Предполага се, че самолетът на Цветан Василев може да го е заредил с апетитни суми[/caption]

От изнесените от шефа на БНБ – Иван Искров данни стана ясно, че от КТБ е била изнесена левовата равностойност на 206 милиона лева. Това се е случило на 19 юни, а едно денонощие по-късно, банката на Цветан Василев е поставена под особен надзор, а финансовите й операции са замразени. Според запознати огромната сума е била съставена от над 23 млн. лева, 45 хил. долара и 93 млн. евро. Новата версия на прокуратурата сочи, че от края на 2011 година до 19 юни 2014 г. Петрова и Русев са източвали постепенно средства от банката на Цветан Василев, а касиерките са заличавали следите. Тази версия на магистратите се основава на показанията, дадени от бившия съдружник на Цветан Василев - Бисер Лазов, който до неотдавна бе смятан за дясната ръка на банкера.

Според твърденията, Цветан Василев е отлетял за Виена на 10 юни. Прокурорите извършват проверка на трите полета на частния му самолет и най-вече на това дали основната им задача не е била да го заредят с апетитни суми. До момента това подозрение не е доказано, но разследващите продължават да работят активно по случая. Банкерът Цветан Василев пък категорично отрича да е теглил подобни суми дори и чрез посредничеството на трети лица. Хора, които са наясно с делата на Цветан Василев посочват, че той няма намерения да се прибира скоро в България, при все тържественото обещание, което направи в петък в ефира на bTV, пише pik.bg.